Продължават преговорите за мир между Русия и Украйна. Сделката, която е

...
Продължават преговорите за мир между Русия и Украйна. Сделката, която е
Коментари Харесай

Русия и Украйна преговарят по мирен план в 15 точки

Продължават договарянията за мир сред Русия и Украйна. Сделката, която е била обсъждана в понеделник, изисква от Киев да се откаже от влизането в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на Съединени американски щати, Англия или Турция. Според изданието това е една от тежките точки в договарянията. Освен това Русия упорства за признание на анексирането на Крим и на независимостта на националните републики в Донецк и Луганск, съобщи БТВ.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2677
Двама от участниците в договарянията декларират пред изданието, че хипотетичното съглашение включва и разпореждания за гарантиране на правата на съветския език в Украйна, където той е необятно публикуван, макар че украинският е единственият формален език. В подмяна на това Москва би трябвало да изтегли войските си отвън териториите, завзети след 24 февруари – районите около Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

„ Ние предлагаме украински модел на гаранции за сигурност, който допуска незабавното и юридически доказано присъединяване на редица държави-гаранти в спора на страната на Украйна, в случай че някой още веднъж посегне на нейната териториална целокупност “, разяснява пред Financial Times президентският консултант Михайло Подоляк.

През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че към този момент няма подобен възторг за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че „ когато стартира сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи “.

Пред публицисти през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е вероятен вид.

Външният министър Сергей Лавров означи, че „ безусловно съответни формулировки “ са „ покрай консенсус “ в хода на договарянията.

Въпреки всичко това в Киев остават скептични по въпроса дали съветският президент Владимир Путин в действителност желае мир или просто печели време за подготовка на нова атака след неуспехите на военните му на терен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР